Mens jeg sitter her i skogen, omgitt av bekkeklukk og bjelleklang, på vei vekk fra havet, tenker jeg at det er på tide å skrive om kystkulturen.

Jeg var nemlig innom biblioteket i Finnsnes, og tittet i et par lokalhistoriske bøker.

Det var ikke altfor mye jeg lærte, men jeg fant ut litt om kjønnsrollene i disse fiskersamfunnene i nord. I hvert fall rundt Senja.

Det første jeg gjorde da jeg kom inn i biblioteket, var å gå to etasjer opp, til lokalhistorieavdelingen. Finnsnes har for øvrig et oppsiktsvekkende flott og velutstyrt bibliotek. Flott gjort, Finnsnes!

Utsikt fra biblioteket.

Der fant jeg en bok med fortellinger fra gamle damer som hadde vokst opp på starten av 1900-tallet (hvis ikke tidligere), og som kunne fortelle litt av hvert. Særlig om arbeidsfordelingen blant kjønnene.

Her er den:

Mennene fisket.

Damene gjorde alt annet. De kunne fiske også, hvis det trengtes. Hvis mennene hjalp til hjemme, derimot, ble dette sett ned på.

Høres det ut som tradisjonelle kjønnsroller? Husk da på at disse familiene også ofte drev jordbruk med dyr i tillegg til fiske. Dette var altså helt og holdent kvinnenes arbeid, i tillegg til det vanlige husstellet.

Men det ble en endring etter hvert. En av damene fortalte at det var en mann da hun var ung, som ikke brydde seg om hva andre sa, og begynte så smått å hjelpe kona hjemme. Dette startet visst en trend, og etter hvert ble det akseptert for menn å gjøre mer hjemme, noe som betydde at de måtte gjøre det, om de ville det eller ikke.

Grunnen til at det var slik, var selvfølgelig at fisket var det absolutt viktigste gjøremålet for familiens overlevelse og velståenhet. Det var vanskelig å brødfø seg på et karrig jorde og ei ku, uansett hvor mye arbeid man la ned.

En av damene kunne fortelle at hun ville ha utdanning utover obligatorisk skolegang, men det ville ikke faren ha noe av. Det ville bli for dyrt. Hun kom jo uansett til å gifte seg og bli forsørget av en mann.

Slik har det vært mange steder, og mange steder er det slik fortsatt. Motargumentet til denne kvinnen, som det virker som hun ikke turte å si til faren, var at det var så mange menn som døde på sjøen, og så mange enker som satt igjen hjemme og måtte slite for å overleve.

Når det er sagt, er det ikke sikkert en sønn hadde fått utdanning han heller. 

«Hva skal du med det, du som skal bli fisker?»

 

 

Visste du forresten at det ble sagt at et uerhode inneholdt alle redskapene Jesus ble torturert med?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *