I går, altså onsdag attende juli tonullenåtte, var jeg på Målselv bibliotek for å opplyse meg selv om kommunens historie. Jeg er nemlig ganske historieinteressert. Det er faktisk mitt fag. Jeg har mastergrad og greier (vet ikke hva slags greier).

Målselv bibliotek.

Mens jeg sneik rundt i korridorene, fikk jeg se et bilde jeg kjente igjen. Jeg kan vise det her:

13. mars 1940 – Stab/II. Bataljon/IR 15 under øvelse.

Fremst i bildet står min oldefar, Ivar Hyldmo, lederen for II bataljon av IR15 – den eneste norske bataljonen som deltok aktivt i kampene i Narvik da den ble gjenerobret 28. mai 1940. For sin innsats fikk han høye utmerkelser av både Norge og Frankrike, og en høy stilling i det norske militæret etter krigen.

Jeg hadde opprinnelig tenkt å vente med å fokusere på ham til jeg kommer til Narvik, men på biblioteket fikk jeg den lyse ideen å prøve å være innom så mange viktige punkter som mulig fra min oldefars ferd fra Setermoen til Narvik våren 1940. Jeg har derfor kontaktet Narviksenteret (krigsmuseum), som er villige til å hjelpe til, og fått en rekke navn på steder jeg burde se.

Dette betyr at denne bloggen en liten stund vil fungere litt som en Narvik 1940-blogg, med krigshistoriske oppdateringer og hele pakka, men ikke før jeg kommer til Setermoen, som nok er noen dager til.

3 comments

  1. den eneste norske bataljonen som deltok aktivt i frigjøringen av Narvik i 1940?
    Dette stemmer ikke helt. Alta bataljonen var også aktiv på Narvikfronten og deltok i trefningene der 🙂

    1. Ja, her kunne jeg sikkert ha formulert meg bedre. Jeg mener at de var de eneste norske som kjempet i selve byen. Alta bataljon drev vel mer på i fjellet? Uten at det gjør betydningen deres mindre. De var jo rimelig viktige, har jeg skjønt.

      Jeg ser forresten at avisa Fremover har brukt samme formulering, så det er nok de som har korrumpert mitt sinn.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *