Stor-Elvdal er en interessant kommune i et kulturhistorisk perspektiv. Norsk kultursenter finnes her, i tilknytning til Stor-Elvdal hotell. Her kan du finne mye rart. Blant annet har hotellresepsjonen et signert litografi av Harald Sohlbergs Vinternatt i Rondane.

Vinternatt i hotellresepsjonen.

Bjørnstjerne Bjørnson var ofte innom, og kalte stedet Norges Rhindal. Han ga også en stor del av boksamlingen sin til kommunen. Knut Hamsun har bodd her, og skrevet tre bøker basert på turer i området. Ikke minst var det her Aasmund Olavsson Vinje skreiv Ved Rondane.

Han skal visst ha tatt av til venstre her.

Vinje, som ble født for 200 år siden i år (2018), var en av Norges første profilerte friluftsfolk. En friluftslivspionér, om du vil. Han var med på å starte Den norske turistforening, som fyller 150 år i år, og han formidlet gledene ved å gå i fjellet til et folk som likte seg best under tregrensa.

Og så var det han som ga navn til Jotunheimen, da.

Men hva var det jeg nettopp skreiv, lurer du kanskje på nå. Et folk som likte seg best under tregrensen? Har ikke nordmenn alltid vært fjellfolk? Fart opp på nuter for å se den beste utsikten?

Jo, nordmenn har alltid gått opp i fjellet, men mer av nødvendighet enn av lyst. I de fleste tilfeller sannsynligvis bare av nødvendighet. I Ferdaminne frå sumaren 1860 (av Vinje), kan du lese om folk med en litt annen innstilling til fjell enn vi har i dag. Fjell er stygt! Det kan ikke brukes til noe, og går du opp dit, kan du dø! Folk likte best dyrket mark og bebygde bygder.

Eksempel på sånt som folk likte.

Ikke så rart kanskje. Maten var vanskeligere å få tak i før, og livet hardere, men denne innstillingen snudde litt om litt, og dette var det Vinje og hans likemenn som sto bak.

Nå farer folk i fjellet hver helg. Hvorfor ikke ta turen innom Stor-Elvdal og Rondane neste gang du har tenkt deg til topps?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *