Tar du veien over skogen fra Eidsvoll til Nord-Odal, kommer du til Storsjøen. Dette er en av landets grunneste sjøer, men i areal ligger den på 25. plass. Sjøen er omkranset av tett skog og gammelt jordbrukslandskap – flate jorder Og tradisjonelle gårdsbygninger. Arkeologiske funn tyder på at jordbruket kom hit for over 3000 år siden. Odalen, både sør og nord, er også et område en fjerdedel av min slekt stammer fra, med forgreininger til Grue, Kongsvinger, Eidskog, svensk Finnskog og Romerike.

Jordbrukslandskap.

Slekta er nøye gransket. Ikke av meg, men jeg har sett resultatene av det, og røttene i Odalen er dype. Historisk sett er dette kanskje ikke det mest turbulente området i landet, men på slutten av 1400-tallet hadde mine forfedre noe å stri med. Eller kanskje jeg skal si noen.

Lasse Skjold het en mann som levde på denne tiden. Ingen vet riktig når han ble født, eller hvor han kom fra, men det som er sikkert, er at han var Knut Alvssons fogd på Romerike – et område som strakte seg lenger nord på den tiden enn i dag.

Knut Alvsson var høvedsmann på Akershus, en mektig godseier, og etterkommer etter de norske kongene. Antakeligvis hadde han de høyeste av ambisjoner, i en tid hvor Norge i stor grad ble styrt fra Danmark, av kong Hans. 

Det var fogdens oppgave å kreve inn skatter, og siden dette var en tid med dårlige kommunikasjonslinjer og svært lav fagforeningsånd, var det flere av fogdene som slapp unna med litt av hvert. Lasse Skjold skal ha vært blant de verste. Her var det ikke bare tyveri som gjaldt, men også vold og voldtekt. Til slutt, i 1497, gikk det så langt at bonden Engelbrekt Gunnarsson fra Nes ikke orket mer, og slo ham i hjel.

Drapet på en fogd var selvfølgelig ikke noe man så gjennom fingrene med, selv om myrderier kunne virke litt mer hverdagslig enn i dag, men i det kollektive raseriet til bøndene, våknet endelig den fraværende fagforeningsånden, og en stor ansamling bønder fra nåværende Romerike, Odal og Kongsvinger, deriblant noen av mine navngitte forfedre, tok på seg skylden for drapet kollektivt. De samlet seg til et gryende bondeopprør, og Knut Alvsson, som trengte bøndene på sin side for å hamle opp med danskene, ga fort opp planene om å sende inn soldater for å slå ned på opprøret. Isteden ble bøndene dømt til å betale relativt moderate bøter – en uvanlig mild straff.

Sand i Nord-Odal. Noen av de opprørske bøndene kom fra dette området.

Den som avsa dommen var Henrik Krummedike, lensherre på Akershus, og Knut Alvssons erkearvefiende. Som den slu politiske manøvrereren han var, visste han at en mild dom ville være et hån mot rivalen, og dette var antakeligvis en av grunnene til at Knut Alvsson til slutt slo seg sammen med svenske opprørere mot kong Hans. Han ledet et opprør i Norge som lenge så ut til å kunne lykkes, men ble til slutt slått av Henrik Krummedike og den senere kong Christian 2., før han ble drept under løfte om fritt leide, på Henrik Krummedikes personlige skute.

Odølingene av i dag, og hedmarkinger generelt, er nok av den mer sindige typen, som ikke later til å være troende til å reise seg i et massivt og innbitt opprør mot makta, men arbeiderbevegelsens idealer står fortsatt sterkt her. Nord-Odal har for eksempel kun hatt arbeiderpartiordførere siden 1925.

Likevel, tross denne massive veggen av solidaritet, måtte jeg vente lenge da jeg sto og haiket ved butikkene på Mo. Jeg har for så vidt stor tålmodighet med, og forståelse for, at folk ikke tar opp haikere, men noe jeg ikke forstår, er de som peker at de skal inn neste avkjørsel, for så å forsvinne inn i horisonten. Tror de at jeg ikke kan se i den retningen?

Mo.

Nå ja. Jeg fikk skyss til slutt, til Slåstadsæter, rett over grensa til Sør-Odal. Derfra gikk jeg innom et sted jeg har vært mange ganger før. Et sted mine oldeforeldre bygde hytta Bjørgsæter på 1930-tallet, og som siden har vært i slekta. Her, hvor du finner Storsjøens flotteste utsikt, slo jeg meg til for å spise litt og benytte meg av visse fasiliteter. Deretter forsvant jeg inn i skogen i retning Kongsvinger.

Utsikt over Storsjøen.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *