Det jeg skal skrive om nå er ikke hvordan det er å våkne opp ute, ikke om oteren som svømte forbi og ble angrepet av en måke, ikke om fisken jeg fikk og spiste opp. Jeg skal heller ikke skrive om magebelteklipsen som røyk på sekken, for som Henrik Ibsen, mannen som var den første vi kjenner til som har brukt ordet friluftsliv, sier: Vi vandrer med freidig mot, vårt sinn er lett og rapport vår fot, og så videre.

Men hva skal jeg skrive om? Helleristninger. Bergkunst. 

Jeg var nemlig på Skavberget på Kvaløya og så på bergkunsten der, eller helleristninger, som det oftest blir kalt. Disse ristningene var på flere heller oppover åsen, og var fra 7000-4000 år gamle. Det store spriket betyr ikke at man er fryktelig usikre på årstall og sånn, men at dette området har blitt brukt til helleristninger i tusenvis av år. Derfor har det antakeligvis også vært et viktig sted i området i steinalderen.

I fjor sommer var jeg og så helleristningene i Alta, og både der og her kan man nærmest se landhevingen i praksis, med litt fantasi. Under forrige istid ble landet nemlig presset nedover av all isen. Derfor finner man strandområder på steder som nå ligger høyt over havet. For hva skjedde når isen forsvant? Landet begynte å stige opp igjen, som en luftig bolle etter at du fjerner hånda di, og det stiger ennå.

Helleristningene både på Skavberget og i Alta, og flere andre steder, ble laget i vannkanten. Dette kan ha blitt gjort for å skape et landemerke, eller kanskje sende en beskjed, for eksempel noe om de som holdt til der, eller kanskje noe helt annet. Menneskene på den tiden etterlot seg ingen skrifter, så ingenting er sikkert.

Det som derimot er sikkert, eller i hvert fall nesten, er at dyrene som er avbildet ikke var de viktigste byttedyrene, slik man trodde før. Nyere (i vid forstand) arkeologisk forskning har nemlig vist at dyrene som oftest ble spist, ofte ikke er å finne på bergkunsten i nærheten. Skavberget ligger rett ved Rystraumen, hvor det kryr av fisk, men ikke en eneste fisk er avbildet. Så hvis dyretegnene ikke er jaktmagi, hva er de da?

2 comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *