Petter Dass.

Petter Dass!

Petter Dass – denne sagnomsuste sogneprest på Alstahaug. Hadde Den norske kirke hatt helgener, ville han vært fremst, hånd i hånd med Olav den Hellige.

Nå var jeg på vei inn i hans rike.

Denne vei!

Petter Dass er Norges fremste 1600-talls-forfatter, selv om han var lovlig seint ute med å bli det. Den Nordske Dale-Vise, det eneste verket som ble utgitt mens han levde, ble trykket i 1683, altså ganske seint rent århundremessig, men han kan jo ikke for når han ble født. Han skreiv det mens han var huslærer på Dolstad prestegård i Vefsn, og visa handler mye om folk derfra. 

Nok sludder! Jeg skulle til Alstahaug Prestegård, hvor både Alstahaug kirke og Petter Dass-museet befinner seg.

Alstahaug kirke.

Dette museet er ganske nytt, med et fancy design, og det promoterer seg selv godt. Jeg kom syklende gjennom et plutselig styrtregn, og måtte skifte klær på et toalett i nærheten før jeg bega meg til museet.

Museet fra utsiden.

Damen i kassa var ganske hyggelig, og fortalte at jeg kunne få starte med en film, så jeg gjorde det. Dessverre husker jeg ikke stort annet av den enn at den var  ganske fin, men litt for lang og antakelig myntet på barn.

Så gikk jeg opp i utstillingen. Jeg hadde et håp om at jeg skulle bli litt bedre kjent med presten her. Hvem var han, egentlig? Hvordan ble han en sagnfigur som sloss mot mørke makter?

Dessverre skulle utstillingen vise seg å være ganske knapp, overfladisk og fragmentert. Det sto lite der som ikke er allmennkunnskap. Om hvem han var som person, sto det bare at barnebarnet skreiv en biografi om ham, men ikke noe om hva som sto der. Om sagnene, sto det bare at det mest kjente var da han rei på djevelen til København, men selve sagnet var ikke beskrevet. Det var litt opplysninger om livet hans, men dette var stort sett rene faktaopplysninger du like gjerne kan finne i et leksikon, og hendelser som nok var viktig for ham som person, som dødsfallet til den ene sønnen, var bare et punkt på en liste.

Men det var i hvert fall fint å se på.

Fint vindu.

Hvem var så Petter Dass? Det er det ikke egentlig noen som vet, når man stiller spørsmålet i sin mest dyptborende betydning. 

Dette går for å være et bilde av Petter Dass, men ingen vet om det egentlig er det.

Vi vet at han ble sendt hjemmefra, til slektninger, fordi faren døde mens han var liten. Vi vet at han gikk på skole i Bergen (noe han ikke likte noe særlig), og at han ble presteutdannet i København. Vi vet at han var streng og opptatt av riktig moral, men også at han fikk et barn utenfor ekteskap, og måtte be kongen om tilgivelse. Vi vet at hans sognebarn for det meste var fiskere, og at han ble en av Norges største fiskehandlere. Petter Dass var den rikeste sognepresten i landet.

Og dette var kirken hans.

På bakgrunn av dette, er det uenigheter rundt om han var en streng, men folkelig farsfigur, eller en kynisk samler av rikdom. Det kan i hvert fall sies at han neppe var en farsfigur for de leilendingene han sa opp da han kjøpte gården Strand i Nesna.

Om seg selv, skreiv presten sjøl dette: 

«Jeg er Sakkeus, som ikke når opp, forkortet i veksten, forkortet i kropp – forkortet i middel og evne.»

Så om ikke annet, ser det ut til at han hadde en viss selvironi.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *